Дома Новости

Новости

Од ноември 2012, сите мои активности можат да се следат на веб страницата на Хаемус – центарот за научни истражувања и промоција на културата

15.11.2012 Како претставник на Хаемус, учество на 8. Меѓународна конференција е-Општество.мк 2012, на темата: „Отворено образование за отворено општество – Да го споделиме знаењето!“.
05.11.2012 Формирање на Хаемус – центар за научни истражувања и промоција на културата
18.10.2012 Учество на 22 симпозиум на МАНД со презентциите: ‘Мазнети алатки и абразивно орудие од локалитетот Виничко Кале’ и ‘Палегеографска реконструкција на археолошкиот локалитет Цоцев Камен’ (коавторска со проф. д-р. Ивица Милевски)
07.10.2012 Учество на симпозиумот во Виминациум 2012, со презентцијата: “MACEDONIA VISION PROJECT – Managing cultural resources in the Republic of Macedonia”.
04.10.2012 Изјава за Фокус во текстот Дали Честоева е чесен избор за “првата археолошка фотелја”?
02.10.2012 Одржав презентација на тема ‘Отворените образовни ресурси и употребата на Википедија’ во рамките на ООР работилницата, со студентите на ФИНКИ
25.09.2012 Изјава за Фокус во текстот “За македонската археологија во Дрезден ќе зборува Босанец
01.09.2012 Рецензент и промотор на збирката поезија „Зборот во тесен чевел“ од Вероника Костадинова, оджана во винарската визба на винаријата ‘Тиквеш’, во Кавадарци.
30.08.2012 Изјава за Фокус во текстот “Земјиштето на продажба, археологијата заборавена
09.08.2012 Изјава за дневникот Фокус во текстот “До музејот-црква, ќе никне и музеј-џамија”
08.08.2012 Изјава за AlSat-M TV во прилогот ‘Akuadukti në Shkup, në gjendje të mjerueshme
07.08.2012 Изјава за Канал 5 Телевизија во прилогот “Скопскиот аквадукт од римско време препуштен сам на себе – стариот споменик пропаѓа”
07.08.2012 Изјава за 24 Вести во прилогот “Скопскиот Аквадукт разрушен стои со децении
06.08.2012 Изјава за дневникот Фокус во текстот “Скопскиот Аквадукт виси на конец
04.08.2012 Изјава за Нова Македонија во текстот “Каде се артефактите од Долниот град на Калето?
25.07.2012 Рецензија на libertas.mk ‘За „Наследството под булдожери“ на Василка Димитровска
17.07.2012 Изјава за Balkan Insight на тема Hunt for Lost Treasures Has Macedonia Divided
12-14/15.07.2012 Учесник на конференцијата Wkimania 2012 во Washington DC
30.06.2012 Изјава за порталот А1ON во текстот “Се урива дел од старата железничка каде се поставени оригинални римски стели“.
26.06.2012 Изјава за весникот Фокус во текстот “Ќе никнат уште девет камења со артефакти“.
23.06.2012 Изјава за МРТВ во прилогот: Скопје интересно за туристите и на плус 40
02.06.2012 Интервју за Radio Ilinden – Melburn (Радио Илинден – Мелбурн)
18.05.2012 Учество на големата светска археолошка конференција Buffalo TAG 2012 со документарецот “Lions, Warriors and Graffiti Artists: Counter-Culture in Times of Revived Antiquity“, во коавторство со Илина Јакимовска.
17.05.2012 Репортажа на сајтот Балкон3 за бесплатната “Прошетка низ Отоманското наследство на Скопје” на македонски, англиски, турски и грчки јазик.
17.05.2012 Изјава за весникот Фокус на тема за туристичките водичи.
16.05.2012 Изјава за Нова Македонија во текстот “Старата чаршија е најскопското место на Скопје


13.05.2012 – Организиран, менаџиран и реализиран уште еден “БЕСПЛАТЕН РАЗГЛЕД НИЗ ОТОМАНСКОТО НАСЛЕДСТВО НА СКОПЈЕ
08.05.2012 Гостување во Канал 77 по повод Бесплатната тура низ културно-историските споменици од Отоманскиот период.
15.04.2012 Публикација на текстот: Dimitrovska V., Boev, B., Petrologic, morphologic and functional analysis of ground and abrasive stone tools from Rug Bair, , Ovče Pole Valley, Geologica Macedonica, Vol. 25. No. 1 (2011): 37-52. Štip.
29.03.2012 Гостински текст на сајтот на Дормео, во темата ‘5 места за посета напролет во Македонија
29.03.2012 Изјава за Фокус во текстот: Србија им ги враќа артефактите на Хрватите
21.02.2012 Работа во фокус групата во рамките на проектот Стратегија за култура на град Скопје (2011-2015).
08.02.2012  Станав дел од научниот одбор на Македонско спелеолошко списание 
21.01.2012 Учество на јавната дебата: Aрхитектурата како историја/Историјата како архитектура.
12.01.2012 Публикација на текстот за Цоцев камен – д-р. Ивица Милевски, м-р Василка Димитровска 2011, Геоморфолошки и геоархеолошки карактеристики на Цоцев Камен, Географски разгледи (44-45), Институт за географија, Скопје.
09.01.2012 Станав надворешен соработник на Институтот за историја и археологија, при Универзитетот Гоце Делчев во Штип.

*   *   *

15.12.2011  Гостување во живо во емисијата Чудесна земја кај авторката Регина Икономовска, на АБ Канал. Тема – културното наследство на Водно.
07.12.2011 Изјава за Националната данска телевизија на тема Скопје 2014.
03.12.2011 Изјава за холанскиот весник de Volkskrant.
01.12.2011 Раководење на проектот ‘Гео-археолошки истражувања на локалитетот Цоцев камен’, Рударско-геолошки факултет, Универзитет во Штип.
23.11.2011 Изјава за Нова Македонија во текстот Има ли Македонија дури две опсерватории?!
04.11.2011 Публикација на текстот ‘Културна трансгресија на етничкиот идентитет‘, во списанието Културен живот, 1-2/2011, Скопје.
12.11.2011 Учество на јавна дебата при изработка на Стратегија за култура на град Скопје со Акционен план (2011-2015).
12.11.2011 Учество на 15-от Неолитски семинар во Љубљана, Словенија,  од кој произлегува книгата Documenta praehistorica.
05.11.2011 Предавање на тема Археологијата во пештерите на Република Македонија, Прилеп, во рамките на Спелеолошкото друштво ‘Златвоврв’
03-05.11.2011 Рекогносцирање на пештери и поткарпи во регионот на Мариово во соработка со Музеј на град Прилеп и Спелеолошкото друштво ‘Златвоврв’
01.11.2011 Изјава за Дневник во текстот Студираат во странство, чекаат вработување дома
31.10.2011 Изјава за Нова Македонија во текстот Штом „пациентот“ е жив – сé е во ред
13.09.2011 Напис во весникот Examiner за Археоблог, на тема ‘Internet and archaeology (Arheoblog)
01.09.2011 Интервју за австралискиот весник Шило
26.08.2011 Изјава за Тв Телма во прилогот ‘СКОПСКОТО КАЛЕ И НАТАМУ ЗАТВОРЕНО ЗА ТУРИСТИТЕ
26.08.2011 Изјава за Алфа Тв во прилогот ‘Нови два објекта на калето зад очите на јавноста
01.08.2011 Изјава за Balkan Insight во прилогот ‘Bronze and Marble Transform Skopje Forever
27.07.2011 Гостување во емисијата ‘Разлади Се’ на Александра Јуруковска од 18-20ч, на Студент ФМ 92.9 (радиото на УКИМ) .
22.07.2011 Изјава за Сител Тв во прилогот ‘Ги молиме туристите да не посетат, а тука ги тепаме
21.07.2011 Снимање на документарец за Алфа Тв на тема за турите низ Скопје преку спомениците кои се создадении во последното десетлетие
20.06.2011 Интервју за Порталот intervjua.com.mk на тема ‘Споменикот на Александар е применета, а не висока уметност
18.06.2011 Интервју за турскиот весник Земан
16.06.2011 Изјава за Порталот it.com.mk на тема ‘Превземете ја првата .мк архолошка електронска монографија
14.06.2011 Полчасовно интервју за Тв 24 Вести, на тема ‘Статуата на Александар дојава на скопскиот плоштад
14.06.2011 Изјава за македонското радио како промотор на првата археолошка електронска монографија
14.06.2011 Промотор на првото археолошко електронско издание во Македонија, книгата за археолошкиот локалитет Исар кај Марвинци
12.06.2011 Бесплатна прошетка низ јавните места како мој приватен простор, настан е во склоп на повеќедневниот проект на НВО Контрапункт, насловен како ПРИВАТНО | ЈАВНО (заземање простор — > правење простор).
05.06.2011 Прилог на градскиот информатор Скопје 365, за бесплатните тури кои ги организирам низ Скопје
30.05.2011 Одбрана на магистерската теза ‘Индустријата на делкан и мазнет камен од неолитскиот локалитет Руг Баир кај Горубинци, во поширок регионален контекст‘, на Универзитетот во Белград
27.05.2011 Изјава за Нова Македонија во текстот ‘Водовод“ гради врз можен археолошки локалитет‘.
20.05.2011 Публикација на научно-популарниот текст ‘Пештерните цркви во Македонија‘, во списанието Клуч
15.05.2011 Организирав и реализирав уште еден БЕСПЛАТЕН РАЗГЛЕД НИЗ ОТОМАНСКОТО НАСЛЕДСТВО НА СКОПЈЕ
15.05.2011 Изјава за Алфа ТВ во врска со состојбите во куктурниот туризам во Република Македонија
13.05.2011 Гостување во Club FM радио, во емисијата на Ана Зафирова по повод бесплатните тури кои ги организирам низ Скопје
05.04.2011 Публикација на научно-популарниот текст ‘Forum Romanum Stobis‘, во списанието Клуч
24.03.2011 Одржав краток говор на промоцијата на првиот македонски интернет портал за археологија
16.03.2011 Археоблог е добитник на наградата за ‘Најдобар промотор на Македонија’ за 2010
08.03.2011 Изјава за Алфа Тв во врска со забраната да се влегува на Скопското Кале
15.02.2011 Видео интервју за новинарскиот интернет портал ‘Интервјуа’
14.02.2011 Изјава за сервисот на BBC на македонски јазик во врска со настаните на Скопското Кале и изградбата на црква/музеј
17.02.2011 Изјава за Нова Македонија во текстот ‘Белград се перчи во Рим со артефакти од Македонија‘.
29.01.2011 Текст за каталог и куратор на еден дел од археолошката изложба КУЛТУРЕН СЕГМЕНТ ОД ЕНЕОЛИТСКИОТ ПЕРИОД НА ИСТОЧНА МАКЕДОНИЈА, отворена во Музеј Теракота во Виница (до 12.02.2011)
15.01.2011 Како еден од основачите на Викимедија Македонија, со настан го одбележавме постоењето на 10 години од Википедија
11.01.2011 Изјава за Нова Македонија во врска со шпекулативните информациите во печатените материјали за македонскиот туризам

25.12.2010 Изјава за Старата чаршија на ТВ 24 Вести
25.12.2010 Бесплатен разглед низ Старата скопска чаршија
21.12.2010 Изјава за on-line магазинот www.tol.cz во врска со прашања поврзани со Хунзите, палатата во Паљурци и нашиот заеднички идентитет
21.12.2010 Изјава за Нова Македонија во врска со професионалните водичи со лиценца во Македонија
17.12.2010 Археоблог e прогласен за еден од најдобрите eкс-Ју веб сајтови на хрватските VIDI награди
02.12.2010 – Публикација на текстот ‘ФОТО-ЕСЕJ: jавниот простор како културно наследство‘, во списанието Културен живот, 1-2/2010, Скопје.
02.12.2010 – Публикација на текстот ‘Цоцев камен – нешто повеќе од само обична карпа‘, во списанието Културен живот, 1-2/2010, Скопје.
01.12.2010 – Учество на 6-та интернационална конференција Е-општество во Holiday Inn, организирана од Фондацијата Метаморфозис
30.11.2010 Интервју за Журнал.мк – Истражувањето на минатото не завршува, допрва почнува
30.11.2010 – Учество на колаборативна работилница ‘Глобалните критериуми за одржлив туризам: Рамка за поврзување на одржливоста со подобар пристап на пазарот’.
25.11.2010 – Номинирана сум за наградата ‘за најдобар промотор на Македонија
14.11.2010 Бесплатна прошетка за граѓаните низ Отоманското наследство на Скопје
28.10.2010 – Публикација на текстот – Прилог кон вреднувањето на неолитскиот литички материјал
25-28.10.2010 Учество на 21 Симпозиум на македонските археолози во Банско
10.11.2010 – Бесплатен разглед на Скопје
23.09.2010Промотер на веб страна на Музеј ‘Теракота’ – Виница
04.09.2010Изјава за Форум во врска со автентичноста на Кенан
25.09.2010 – Гостин-уредник на блокот за археологија во бр. 1-2/2010 на списанието Културен живот
20. 09. 2010 Менаџер и координатор на програмата Macedonia Vision