Дома Археологија Археоблог дел од престојниот XX редовен симпозиум на Македонското Археолошко Научно Друштво

Археоблог дел од престојниот XX редовен симпозиум на Македонското Археолошко Научно Друштво

3,789 views
4

 

Редовниот симпозиум на МАНД (Македонското Археолошко Научно Друштво) чиј член сум и јас, се одржува на секои две години. Како резултат на презентациите кои потекнуваат од лични истражувања или археолошки ископувања, потоа се вообличува книга со научни текстови под наслов Macedoniae acta archaeologica. Зборникот по правило би требало да излегува веднаш после секоја одржана средба, ама тоа убаво звучи на хартија, бидејќи во моемнтов се уште се чека да се публикуваат текстовите од симпозиумите одржани 2004 во Гевгелија и 2006 во Делчево. Да не отворам тема дека претходните изданија воопшто ги нема ниту да се купат, ниту пак се поместени на Интернет каде за воља на вистината можете да ја прочитате само нивната содржина.

Овој  XX редовен симпозиум на МАНД ќе се одржи во Кичево, во периодот од 03.12-06.12.08 во Хотел “Унион”. Програмата на учесниците е поместена на веб страницата на друштвото каде може да се забележи прилично набилданата агенда за сите 3 дена.

На овој симпозиум за прв пат решив да одам со теми кои генерално се непознати за македонската археологија, но многупати разработувани во моите постови. Темите со кои ќе настапам се:

Зошто македонските археолози треба да публикуваат на Интернет под лиценцата на Creative Commons ” и

Блог-Археологија, создавање извори на знаење со отворен пристап“.

Тука само ќе го сумблимирам она што сметам дека на моите колеги им е потребно за да се запознаат со предностите кои ги нуди Интернетот, во надеж дека можеби еден ден ќе се скрши јазичната бариера во on line публикувањето, а со тоа ќе се зголеми и нашето присутво во дигиталниот свет.

Се надевам дека оваа средба ќе помине во добро расположение за разлика од претходниот симпозиум на кој надвиснаа тмурните облаци од случајот со “Штитовите од Бонче“, и тој пред него запечатен со исповедта на веќе починатиот Воислав Санев.

Воедно, овој пост е отворена покана за сите медиуми кои би сакале да знаат што се случувало со македонската археологија во изминатите 2 години, а немале можност тоа да го дознаат на поинаков начин.

So, Let the Archaeologcal Games Begin

4 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име