Home Лично Коледе леде…

Коледе леде…

3,871 views
0

Коледе леде
паднало греде
утепало деде
деде се мачи
баба го квачи
со четири јајца
гускини, шаткини.

Денес е Коледе,
утре е Божиќ
ќе колеме теле
теле вика леле
не колете мене
ќе ви купам зеље
да месите пита
да јадете сите.

Коледееееееееее…

Како и секоја година, за овој ден мојот ритуал е однапред одреден. Вечерва прво одам кај еден мој пријател на роденден, потоа одбираме место каде ќе се придружиме за палење на огновите, секое утро на 6 јануари сум ненаспана од поминатите коледари и потоа доаѓа мојот натопол ден во годината – Бадник.

А да ќе заборавев…одамна не месам пита со паричка дома. Ја купувам во Жито Лукс. Епа нели сум сајбер домаќинка на 21 век де… :))))

За многу години да се празнициве, нек се угодат 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here