Дома Археологија Топ 10 археолошки откритија во 2006

Топ 10 археолошки откритија во 2006

1,465 views
0

 

Според официјалниот магазин на AIA (Volume 60 Number 1, January/February 2007), топ 10 археолошки откритија во 2006 се:1. Valley of the Kings Tomb
2. 3-Million-Year-Old Child
3. Olmec Script
4. Irish Bog Psalms
5. Peru’s Temple of the Fox
6. China’s “Guest Worker”
7. Tomb of the Roaring Lions
8. Lost Kingdom of Tambora
9. Scythian Mummy
10. Brazilian Stonehenge

За повеќето од овие пронајдоци пишував на моите блогови во текот на целата година. Јас тука би вброила уште неколку други откритија како: 2 500 години стариот саркофаг насликан со сцени од Илијада, филмот на Мел Гибсон – Apocalypto, 3,400 години старото кану во Англија, Ацтечкиот олтар и монолитот во Мексико, Палатата на Ајакс во Грција, Погребувањата со Tumi (ритуални ножеви) во Мексико,  5,000 години старите ножеви и златен накит во Бугарија, најстариот накит на светот најден на Блискиот Исток датиран 100,000 п.н.е, најстариот ритуал кај човекот посветен на питонот со цртежи стари 70,000 години итн.За археолозите не постои посебно откритие. Секој артефакт е посебен, но ете понекогаш списанијата си земаат за право да направат некакви листи на приоритет.Како може да се види, оваа година беше посебна по квантитетот на археолошките ископувања, изобилството на артефакти и изненадувања. Се пронајдоа неколку Стоунхенџа, едно чудо на мумии, пирамиди никнуваа нaсекаде по светов, а ние избравме нова влада. :)))


p.s. ако некој има дополнување, слободно нека допише. Македонските откритија ќе следат во посебен пост.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име