Дома Археологија ONN/OFF мислења

ONN/OFF мислења

3,963 views
1

Со извртени реченици на дискутантите извадени од контекст и непотполно цитирање, весникот Време се обиде сосема несериозно да даде осврт на дебатата која во рамките на ONN/OFFLINE Фестивалот се одржа во Точка во четвртокот.

Темата која е доста ранлива и повлече многу прашања во однос на Порталите за Култура во Македонија, пред се беше фокусирана на нивната мала посетеност. Eдно од најважните прашањата според мене “Како мислат порталите за култура да ги заинтересираат корисниците да ги посетуваат, ако не ги вклучат, поточно инкорпорираат во интерактивни дебати на својот сајт (како што тоа го прават најдобите весници во светот)”, воопшто не се обработи до крај. И покрај тоа што во дебатата учествувавме повеќе блогери со свое мислење, заклучокот на крајот се наметна самиот:

1. Во Р. Македонија постојат неколку портали на кои се дистибуираат информации од културата.

2. Единствениот од нив кој оди двојазично (на македонски и на англиски) culture.in.mk не произведува, туку пренесува/преведува вести.

3. Потребно е поголемо интерактивно вклучување на луѓето кои создаваат културни вредности во вид на сопствени мислења, анализи, критички ставови, па дури и само фотогалерии. Под оваа ставка пред фестивалот беа отворени 2 пропратни блога (1, 2) за кои не сум сигурна дека се решение на проблемот, но за почеток се добра основа за надградување.

4. Слабата запознаеност и недоволната информираност на уметниците и на сите оние профили од стручњаци кои работат во културата, со предностите кои ги нуди интернетот. Вклучително со достапните алатки кои на многу брз начин ја произведуваат, но и ја шират информацијата. За ова секако најзаслужна беше презентацијата на Дебора на почетокот од дебатата.

Под бесплатни алатки на интернет се позразбираат сите платформи со отворен код (пр. wordpress или joomla) на кои може да се изгради веб сајт или блог, платформи за микроблогирање (twitter), социјалните мрежи (ning, facebook, myspace и др), складишта на фотографии, видеа и презентации (youtube, flickr, photobucket, slideshare) итн. Можностите кои се отвораат на корисниците со сајтовите од генерацијата Web 2.0, лиценците на Криејтив Комонс и бесплатните алатки, овозможуваат да се создадат и споделат информациите за културата, уметноста и културно наследство кои долготрајно гледано можат да бидат мошне значајни. Секако доколку не бидат повлечени од интернет архивите поради одредени причини.

Неоспорен факт е дека на Р. Македонија и фалат портали за култура. Непостоењето на Портал за Културно наследство, отсуството на веб страници на музеите (имено само 2 музеја имаат свои веб сајтови  1, 2) и дистибуција на информациите само на македонски јазик преку дневни весници, некои специјализирани портали и блогови не е решение за проблемот кој Македонија го има во 21 век со претставувањето на својата култура на интернет. Во секој случај culture.in.mk потегнаа една добра идеја, се надевам дека ќе ја туркаат и понатаму.

Дополнување:

10 Веб сајтови кои ќе извршат влијание во 2009
Веб сајтовите мора да се зачуваат заради историчноста на настаните

Клучни зборови: online, offline, фестивал, интернет, култура, блог, веб, дебата, Точка, Скопје, Македонија, festival, internet, culture, blog, web, debate, Tocka, Skopje, Macedonia

1 КОМЕНТАР

  1. Здравейте,
    Занимавам се с любителско проучване на скални светилища в Източни Родопи- България. Не знам към кого да се обърна за информация, затова пиша тук. Интересува ме дали в района на Младо Нагоричане или някъде другаде в Македония се срещат скалноизсечени трапецовидни ниши в скалите като тези на линковете по-долу:
    http://uludere.hit.bg/imagepages/Parmakkaya_780.html http://mechkovez.hit.bg/imagepages/Dushkoviza1_12_Rec1.html http://dushkoviza.hit.bg/imagepages/dushk_K2_00.html ?
    Поздрави,
    Христо Тодев

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име