Дома Лично Теологија во бои

Теологија во бои

1,194 views
0

Денешниот ден му е посветен на еден човек кој во текот на својот живот го составил Октоихот, Ирмологијата, Месецословот, Пасхалниот Канон и напишал многубројни богословски дела со вдахновение и длабочина.Бил еден од најголемите борци против иконоборството. Но за жал Јован Дамаскин се упокоил во 776 година, и не успеал да го дочека Седмиот вселенски собор кој се одржал само неколку години подоцна. На него била одбранета идејата дека иконата не е идол.

Оваа победата на иконодулите е воедно победа на уметноста.
Затоа денешниов празник е и празник на уметниците.

Архангел Гаврил

 Богородица

Овие две икони кои потекнуваат од 11 век, ја сочинуваат двостраната композицијата Благовештение.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име