Дома Антропологија „Античкото население од Марвинци“ – нова монографија

„Античкото население од Марвинци“ – нова монографија

1,869 views
1

 

„Античкото население од Марвинци – Валандово“ е петтата по ред монографија на антропологот д-р. Фаница Вељановска, вработена во Музејот на Македонија. Според нејзините зборови во книгата е извршена :

Антрополошката реконструкција на вкупно 182 скелети откриени со систематски археолошки ископувања на Музејот вршени во текот на осумдесеттите до крајот на деведесеттите години од минатиот век. Скелетните наоди потекнуваат од две различни локации и припаѓаат на различни периоди, праисториските од Лисичин Дол (железно време, 7-6 век пр.н.е) и античките од Јужната некропола на градот (класичен период – римско време, од 4 век пр.н.е до 4 век) (извори 1,2,3)

Инаку д-р. Вељановска во 2004 година беше автор на една интересна изложба насловена како ,,Човекот во минатото“, која беше пропратена со интересен интерактивен мултимедијален ЦД-ром. Тогаш немав блог, но затоа сега имам неограничени можности. 🙂

[slideshare id=14997&doc=macedonian-anthropology-exibition-7102&w=425]

 

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име