Дома Антропологија Запознајте ги Кременковци

Запознајте ги Кременковци

2,627 views
0

Или можеби Каменковци? Не, сепак би се одлучила за називот Кременковци кој доаѓа од оригиналот збор flint кој е заедничко именување за кремен, кој е нешто слично, но сепак сосема различно од суровината chert што означува рожнац. Или пак rock, кој е заеднички термин за повеќе видови на карпи. Иако за разлика од оваа детерминација која на сценаристите им послужила како инспирација за многу термини во оваа супер-успешна анимирана серија, кај нас многу малку се води сметка за потеклото на зборовите. За потеклото пак на камењата сепак би била добра репликата од македонската серија Каменковци (кој се сеќава на неа) …

Камен на камен, камен по камен, камен до камен, Камено време

[youtube]XGo-o38jo80[/youtube]

Ја ба да ба дуууу… 😀

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име