Дома Администрација Twisted side of the history – како да бидете забавни, а не...

Twisted side of the history – како да бидете забавни, а не само глупи

1,880 views
0

 

Кога ја отворив статијата за Романија на слободната енциклопедија, мислев дека написот е извандализиран бидејќи во моментот најмалку 53 јузери беа банирани со пристап до неа. Си помислив дека паролата: Историјата ја пишуваат победниците треба да се преименува во нешто за што Оскар Вајлд би рекол:

Anybody can make history. Only a great man can write it.

Но според корисниците на Uncyclopedia сите ние спаѓаме во категоријата на победници. This ts the best short-cut out of bad mood. And I really love it. Според оваа енциклопедија

– 65 Million and 1 Day B.C.: Macarena Song is Invented by a Plesiosaur.
– 4000 B.C.: Chuck Norris arrives from his contest with God. He then promptly screws the Earth.
– Тhe full name of our country is now Tcfkatfyrom (The country formerly known as the former Yugoslav Republic of Macedonia) :))))))

После само два прочитани реда од било која статија секако дека немa да останете рамнодушни и тажни. Ма каков и да бил вашиот ден. А инаку можете и да се придружите на групата корисници кои сметаат дека Wikipedia не е доволно добра, бидејќи само се чини дека таа ја пишува коректната вистина.

Линк: Uncyclopedia – the content free-encyclopedia


Е сега нешто посериозно: Зошто ги форсирам интернет и блоговите. Блогот е форма која ја сакам зошто ја запишува сегашната историја. А истовремени истории има онолку колку што има луѓе на планетава земја. Порано немало блогови, а на луѓето им било недостапно знаењето за глаголењето и придобивките од неговото запишување. Па во присуство на записи кои селективно третираат историјат, мислења или податоци само за видни личности, немаше денеска да се соочуваме со дупки во колективната меморија на човештвото.Блоговите се најдобрите етнографски белешки, подобри и од најдобрата дигитализација на културното наследство на еден народ. Затоа и се толку важни. Моментална историја, живот, верувања и традиција на една персона, на еден народ, на една група истомисленици, на една религија, на еден етнос можат да бидат доловени и само со еден единствен блог-запис.

Затоа отварајте си блогови, или барем пишувајте коментари. Оти ако не се множиме доволно, пак ќе се најде некој да не подели.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име