Дома Палеоантропологија Феминизам во Kаменото доба

Феминизам во Kаменото доба

2,566 views
0

Сме ли ние потомци на Неандерталците, или не сме? Хм, па како сме тргнале со однесувањето во нашето микро society, би рекла дека Нендерталците никогаш и не изумреле како вид. Евентуално социјално се хибридизирале малку повеќе, ама не со Homo sapiens-от, туку со Современиот македонски човек (тука се накашлувам и пријатно ја менувам дискусијата во друг правец). Она што ги интересира научниците е на кој начин нашите претци кои околу 500 000 BP се разделиле од еден заеднички потомок, еволуирале понатаму. Неандерталците биле умни, софистицирани, го владееле огнот и правеле практични алатки. Си ја имале Европа само за себе се додека не дошол Homo Sapiens-от на кого му текнало дури околу 45 000 год BP да се помрдне од Африка, тамам кога овие првите почнале да изумираат.

Во секој случај една интересна статија на Boston.com насловена како Stone Age feminism ни открива дека жените во неандерталското општество исто како и нивните мажи, биле вешти, ловеле животни и дека наводно тоа довело до истребување на нендерталците како вид.

Хм, ова не доведува до еден логичен заклучок:

… at least proves that homo sapiens women are smarter than homo neanderthalensis women were….sadly not the same can be said about the men… :))))

anyway Manja thanks 🙂

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име