Дома WWWести Во Пула пронајдено најголемото наоѓалиште на амфори во светот

Во Пула пронајдено најголемото наоѓалиште на амфори во светот

1,483 views
0

По пронаоѓањето на бродовите под вода во Босна, археологијата на Балканот уште повеќе медиумски се експонираше во јавноста, откако хрватските вести изјавија дека во Пула е пронајдено најголемото наоѓалиште на амфори во светот. До сега се откриени околу 1900 амфори, а бројката секојдневно се зголемува при што се доведува во опасност изградбата на фирмата која го откупила земјиштето за повеќе милиони евра.

Амфорите кои се поприлично сочувани, разни фрагменти на керамика, коски и други предмети, потекнуваат од времето на Јулиј Цезар.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име