Дома Археологија Најстарата мапа на светот со претстава на пејсаж

Најстарата мапа на светот со претстава на пејсаж

2,312 views
0

Веднаш откако беше објавен научниот труд во списанието Journal of Human Evolution, мапата изгравирана на камен, стара 14 000 години го сврте светот со помош на медиумите. Гравурите доловуваат пејсаж сличен на денешниот кој се наоѓа во околината на пештерата Абантуз, регион Навара, североисточна Шпанија, во чија близина е пронајдена и оваа мапа. Истражувачите претпоставуваат дека пештерата била населена од популацијата која најверојатно и ја направила мапата, притоа опишувајќи го светот околу себе. Артефактот е датиран во периодот на Магдалениенот, околу 13,660 calBP.

Извори: Telegraph.co.uk, Mail Online, Irish Sun

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име