Дома Палеоантропологија Homo homini hobbit est (дел втори)

Homo homini hobbit est (дел втори)

2,053 views
0

Претпоставувам дека овој сегмент од научната расправа понатаму ќе се одвива под терминот ,,Војна на хобитите“. Уште многу одамна пишувава дека кога беше пронајден Човекот со nickname Хобит, се разви научна контроверзија и се отвори прашањето дали тој е една една од многуте изгубени алки од антрополошкиот развиток на човекот, кој живеел во исто време кога и Современиот човек во Европа.Подоцна, контроверзиите со Homo floresiensis продолжија во научните кулоари и дебaтите можеа да се следат на два светски блога.

Пре некој ден во јавноста излезе информација дека е направена студија во која се докажува дека човечките ,,Хобити”, се всушност нов вид, и она најинтересно. На истражувачи кои ги пронајдоа остатоците, дури по 2005 год. им е дозволен пристап на локалитетот, така да ископувањата во ,,пештерата на Хобитите” можат да продолжат.

BBC своите извори ги црпи од списанија како Nature и PNAS, при што понекогаш (не секогаш) наведува и линкови надвор од својот сајт. За разлика од написот во Дневник кој го гледам како крајно застарена (copy/paste) форма во обидот да се следат светските научни текови.


Дополнувања:

“Hobbit” Was Own Species, Not Diseased Human, Brain Study Says

Cavern may hold answers to hobbits riddle
FSU anthropologist confirms ‘Hobbit’ indeed a separate species
Anthropologist Confirms ‘Hobbit’ Indeed A Separate Species
‘Hobbit’ a new species – study
Researchers say ‘Hobbit’ skeleton was separate human species

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име