Дома Придонеси на Википедија Вклучи се на Википедија

Вклучи се на Википедија

1,331 views
0
Википедија е повеќе јазичен проект на креирање на потполна и точна слободна енциклопедија. Секој посетител може да додава и менува статии. Проектот на Wikipedia започна во јануари 2001, додека проектот Википедија на македонски јазик постои од крајот на 2004 година.

Матичната, англиска википедија, веќе надмина 1 500 000 статии (за споредба една Британика и Енкарта беa најголеми енциклопедии досега) и расте со огромна брзина заради неверојатно ефикасниот отворен модел. Во моментов македонската веризја има 8220 статии.

Во развојот на Македонската Википедија како заеднички проект можете да се вклучите преку некој од следниве начини:

1.Пишување нови статии
2.Проширување на веќе постоечките
3.Техничка помош (ако е потребна, посебно за табели, функции можете да се обратите за помош кај другите корисници)
4.Промоција кај други луѓе кои би биле заинтересирани да ги спроведат на дело горенаведените работи.

Зошто е потребна македонска онлајн енциклопедија :

-Зошто како држава досега немаме издадено релевантна општа енциклопедија (со исклучок на Македоника, која е само за Македонија и Македонски древности, специјализиран ЦД-ром за археологија и историја на уметноста).
-Зошто на ваков начин би имале бесплатна енциклопедија
-Зошто освен бесплатна, секојдневно би растела
-Зошто секој и од секаде би можел да ги користи нејзините податоци. Доволен ви е компјутер и пристап на интернет.

Презентација

Презентацијата изработена од Мисос можете да ја превземете тука

*п.с. избегнувајте секакви пцовки на било кој јазик и прости изменувања на статии, без аргументи во дискусиите, бидејќи ќе бидете третирни како вандал и автоматски ќе бидете избришани.


Добредојдовте на сајтот на слободната енциклопедија на македонски јазик.

Добредојдовте на Википедија!


За сега Википедија е подржана од сервисот Блогер МК

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име