Дома Антропологија Пештерните цркви во Република Македонија

Пештерните цркви во Република Македонија

2,462 views
0

Спојот на пештера и црква е навистина необичен и несекојдневен како за спелеолозите, кои ги проучуваат пештерите, така и за археолозите кои ги проучуваат сите траги врз кои печат оставила човечката рака. Невообичаен предизвик претставуваат особено за историчарите на уметноста, но и за сите оние кои ги почитуваат древните култури. Како редок феномен со својата уметничка и историска вредност, пештерните цркви во Република Македонија успеваат да го привлечат вниманието на домашната но и на светската јавност.

 The cave churches in the Republic of Macedonia

by Vasilka Dimitrovska

п.с. за повеќе информации можете да ја консултирате книгата на Гоце Ангеличин – Жура : “Пештерските цркви во Охридско-преспанскиот регион”, или да го прочитате некои од неговите интервјуа на интернет.


Текстот е репринт. Воедно беше публикуван во книгата – В. Димитровска, 2008, Археолошки дневник, Аквариус, Скопје, 15-21.


Дел од текстот беше искористен да се уреди истоимената статија на Македонската Википедија.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име