web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

PostHeaderIcon Фестивал на археолошкиот филм и културното наследство во Македонија

Деновиве во Белград започна 13-от Меѓународен фестивал на археолошкиот филм, кој традиционално се одржува во Народниот музеј во Белград. Фестивалот за прв пат е организиран во 1998 година, нема натпреварувачки карактер, и од самиот почеток бил замислен да се прикажат најновите достигнувања во продукцијата на документарниот филм. Белград е еден од ретките европски градови, чија културна заедница има можност да се запознае со најновите филмски остварувања во областа на археологијата и сродните дисциплини, а годинава ќе биде прикажан и документарниот филм од Република Македонија насловен како ”Сочувување на светото културно наследство” во режија на на Оливер Бранковиќ, а во продукцијата на НВО Македонида.

НВО Македонида од Скопје е здружение за валоризација, популаризација и педагогија на културното наследство. Во последните неколку години, тие се обидуваат да укажат на сите пропусти кои (не) се направени при заштитата и конзервацијата на културно-историските споменици, пред се’ оние од Византискиот и од Отоманскиот период. Со подршка од многу екперти по културно наследство, Македонида во 2011 година го реализираше во сопствена продукција документарниот филм ”Сочувување на светото културно наследство” на македонски и на англиски јазик, кој во изминатиот период одеше на неколку локални и национални телевизии.

Познат факт е дека ситуацијата со многу споменици во Македонија е алармантна, а во овој документарец Македонида се концентрираат на неодамнешната (ре)декорација на Мустафа Пашината џамија, како и отсуството на заштита и конзервација на црквите Богородица Перивлепта во Охрид и Св. Ѓорѓи во Старо Нагоричане.

Многу пати до сега сум пишувала и сум давала изјави во медиумите за односот кон нашето богато архитектонско наследство. За жал, додека создаваме нови историски вредности, они старите, вистинските, автентичните, ни пропаѓаат и бледнеат пред наши очи. Начинот на кои самите ќе се справиме со сопственото културно наследство е една од ставките кои ќе ја одредат судбината на Македонија за влез во ЕУ, кон која галопирачки се обидуваме да се стремиме додека повеќето од нејзините држави го негираат нашиот идентитет, име и историја. Истата таа судбина ќе одлучи и за соработка и со Европските и светските културни институции, како и финансиите кои можат да се добијат за да спасиме дел од ова светско богатство.

Линк: Нова Македонија: Светот ќе ја види нашата негрижа за културните споменици

Leave a Reply

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats