Дома Антропологија Културна трансгресија на етничкиот идентитет

Културна трансгресија на етничкиот идентитет

4,129 views
0

Дали сме свесни како се гради и како исчезнува еден идентитет? Дали остава материјални траги или пак е зачуван во фолклорот и на кој начин ќе го препознаеме?  Секој човек со себе носи магија на културата, печат на времето и симбол од местото од каде што доаѓа. Средниот век бил еден возбудлив период кога голем број на народи и етноси во потрага по подобар живот, постојано се селеле носејќи го со себе и дел од своето ‘наследство’. Територијата на Република Македонија не била исклучок и тука се преплетуваат стории какви што ги гледаме секој ден на нашите мали екрани, во документарците, филмовите и сериите од овој период. Пред нас се отвараат приказни кои ќе (п)остават многу отворени прашања, лични и колетивни, за тоа кои сме и каков е културниот идентитет на дел од жителите во Македонија

Културна трансгресија на етничкиот идентитет

Овој труд во форма на есеј е публикуван во најновиот број на списанието Културен Живот кој може да се купи во книжарниците Или-Или и Табернакул по цена од 200 мкд.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име