Дома Cпонзорирано Кабинет со 14% екстракт

Кабинет со 14% екстракт

687 views
0

Ќе се зачудите како може некогаш по пат на научно истражување да детектирате одредена микроисторија која расветлува дел од историското минато, во овој случај од историјатот на Пивара Скопје АД. Повеќегодишното истражување кое го спроведуваме со тимот на ХАЕМУС низ библиотеки, архиви и приватни колекции, резултираше со откривање на повеќе етикети на пијалаци кои ги произведувала оваа компанија во скоро сто години од своето постоење. Една од овие етикети е и онаа на црното пиво „Кабинет“ кое се произведувало во одредени колични за таргетни пазари некаде кон крајот на шеесеттите години на 20 век. Вистинско изненадување се коментарите на овој пост на фејсбук, каде може да се најдат и луѓе коишто сѐ уште се сеќаваат на вкусот на овој пијалок.

Текстот е првично објавен на сметките на социјалните мрежи на Пивара Скопје А.Д.

Текстот е адаптиран и делумно преработен од оригиналниот научно-истражувачки проект на ХАЕМУС насловен како „Студија за историјатот на Парната Пивара АД Скопје“, нарачан и поддржан од Пивара Скопје АД.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име