Дома Лично И ова е моето Скопје

И ова е моето Скопје

3,048 views
0

За жал ...

“…ЕЗНИЧКА СТАНИЦА”
Бул. Кузман Јосифовски Питу, наспроти Народна Банка на РМ, Скопје.

Улицата која води накај Министерство за култура, Скопје.


Пред влезот на Универзитетот ”Св. Кирил и Методиј’, од страната на Бит пазар, Скопје.

Го сакам мојот роден град со сите негови слоевити предности и мани. Но поговорката вели дека може да се побегне од се’, ама не и од сопствената кожа. Па и покрај тоа што Скопје може да биде “разубавен” во иднина со одреден предложен архитектонски план, сепак нема да може да ги скрие последиците од својот “раскошен” космополитизам. Но дупките во овој космполитски настроен град убаво ”запакувани”, може да се искористат и како мамка во алтернативниот туризам?!

Знаеме дека секој град има бизнис центри, населби, предградија… Само разликата помеѓу другите градови и Скопје е што тука може сите набројани компоненти можат да се најдат околу строгиот центар на градот во многу мал дијапазон. Во Скопје ”нијансите” како географски одредници се поблису една до друга, отколку кај другите ”метрополи”. 🙂 Тоа пак ни говори за една сосема друга димензија на нашата култура. Предградие во центарот на еден град … веќе звучи како примамлива туристичка одредница. 🙂

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име