Дома Артизани Римските чевли од Македонија

Римските чевли од Македонија

2,103 views
0

На археолошкиот локалитет Грајнов Дол, оддалечен два-три километри од селото Конче во истоимената општина, според изјавите на археолозите пронајдени се in situ чевли кои датираат од вториот век од нашата ера. Не знам на кој начин и по која методологија (можеби врз база на аналогија) е дојдено до датацијата на артефактите, но треба навистина внимателно да се постапува кон првичната проценка за староста на ваквите наоди.

Два чифта женски кожени чевли од римско време открија археолозите завчера истражувајќи гробница на археолошкиот локалитет Грајнов Дол, оддалечен два-три километри од селото Конче во истоимената општина. Археолозите од штипскиот Завод и музеј и нивните колеги од другите градови, што учествуваат во истражувањето, велат дека гробницата, според првичниот увид, најверојатно потекнува од 2 век.

photo @Dnevnik

Колку што е досега познато во македонската археологија, ваков тип на наоди се пронајдени само уште на археолошкиот локалитет Стоби. Се работи за еден чифт обувки и тоа сандали кои се откриени при ископувањето на западната некропола во 1992 година. За жал тогашните раководители на тоа ископување, Воислав Санев и Милан Ивановски во меѓувреме почина. Наодите од Заводот за заштита на спомениците на културата (сега ребрендиран во Национален конзерваторски центар) кој бил надлежен за тие ископувања, се преместени во депото на Музеј на Македонија, бидејќи заводот е пред се институција која се занимава со недвижно културно наследство. Според законот, би требало изваштаи од ископувањето да се испратени до Министерството за култура, тогашниот Завод и Музејот на Македонија.

Овие наоди на чифтот сандали од Стоби до сега не се публикувани. Исто така во меѓувреме многу малку луѓе ги виделе, а воопшто не процикркулирала нивна фотографија во јавноста.

Поврзани текстови:

Теодосиј I и Македонија
Стоби
Упатство за употреба: Како да ги слушате Синтезис во Стоби
Погрешни археолошки впечатоци – Римскиот форум во Стоби
Римскиот форум во Стоби – каталог

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име