Дома Археологија Теодосиј I и Македонија

Теодосиј I и Македонија

4,696 views
0

Големиот римски имератор Теодосиј I последниве неколку години е повторно во фокусот на вниманието благодарение на Проектот Мармара кој се гради во Истанбул. Проектот Мармара со 2,2 билиони долари е еден од најскапите проекти во светот со кој треба да се спојат двата дела на Истанбул со подземна железничка линија. Беше планирано да заврши до 2009 година, но во меѓувреме се случија некои непланирани работи, кои и се заканија на Босфорската железница.

Богатата историја на Бизант, Константинопол и Истанбул не дозволија да се продолжи со работата на подземната железница, откривајќи огромно византиско пристаниште кое му се припишува на римскиот император Теодосиј I. Во едно од најголемите урбани ископувања во историјата на археологијата учествуваат околу 50 археолози и 750 работника, 24 часа на ден, 7 дена во неделата, кои на површина од отприлика 10 просечни градски блока во текот на овие две години во областа Yenikapi ги открија:

– Најстарата населба на територијата на Истанбул
– Најраното познато обѕидување на Константинопол
– 22 брода, вклучувајќи една Византиска галија за прв пат

[youtube]fwRHEEyjUZY[/youtube]

Археолозите на овој артефакт му го дадоа работното име “The Titanic,” затоа што бил најголемиот од сите бродови кои доживеал бродолом. Претпоставуваат дека своевремено пренесувал жито од Египет во Константинопол. Околу бродот се наоѓаат расфрлани и искршени керамички ќупови, животински коски и школки стари илјада години.

На археолошкиот локалитет Стоби, кај Градско, веројатно се наоѓаат единствените архитектонски остатоци кои можеме да ги поврземе со Теодосиј I.

Теодосијанска палата

Источно од улицата Виа Теодосија се наоѓа една од најлуксузните досега откриени куќи во Стоби, во која се претпоставува дека престојувал императорот Теодосиј Први, при неговата посета на Стоби во 388 година. Со оглед дека името на сопственикот на куќата не е познато, наречена е Теодисијанова палата, во спомен на посетата на императорот. Оваа градба има план на латинско L и излегува на три улици. Салата е опкружена со колони од севернаата и западната страна. Од источната страна се наоѓа базен со осум пиедестали од мермер, украсени со спирални канелури, врз кои стоеле откриените статуи. На северната и јужната страна од дворот се ниски платформи, веројатно некогаш цветни тераси. Подот во дворот е прекриен со мермерни плочи, а перистилот со мозаици.

Големта апсидална просторија, триклиниумот, која се наоѓа на јужната страна на повисоко ниво, поплочена е во opus sectile. Останатите простории се исто така раскошно украсени. Според мозаичните површини, палатата најверојатно била изградена во 4 век. Извесни елементи на доуредувања можат да се датираат во раниот 5 век, а објектот бил во употреба во текот на целиот 5 век.

Превземено од Македонската Википедија

Според изјавите на УЗКН, новоформираната институција Стоби треба да добие официјален објект кој ќе биде налик на Палатата на Теодосиј Први во кој ќе работат и ќе живеат археолозите кои го истражуваат овој археолошки локалитет. Останува на времето да покаже колку од овие информации ќе се обвистинат.

http://www.tribune-eu.com/?page=read_news&id=4984&PHPSESSID=7b382c5b0d459b93883bff93f79a5db9

Неделен интернет магазин Tribune via kwout

Две години пред неговата смрт, во 393  година, Теодосиј I ги забранил Олимписките игри. Бил последниот владетел на Римско царство кое се распаднало 395 год., кога истовремено се поделило на источно и западно. Во негово време Македонија била сеуште дел од големата римската империја.

Поврзани статии:

Копајќи под Истанбул
Стоби – сублимат од текстови
Упатство за употреба: Како да ги слушате Синтезис во Стоби
Погрешни археолошки впечатоци – Римскиот форум во Стоби
The Roman Forum at Stobi

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име