Дома Археологија Универзитет во Верона – Повик за ископување на Castello di Ilassi

Универзитет во Верона – Повик за ископување на Castello di Ilassi

1,439 views
0

 

За разлика од моите македонски колеги кои генерално гледаат само да скријат некој податок или информација во врска со одредена стипендија или конференција, светот е отворено поле за соработка. Последната покана која ми стигна е упатена од Универзитет во Верона и се однесува на ископувањето во Castello di Ilassi. Дворецот кој се наоѓа во северо-источниот дел од провинцијата Верона потекнува од првата половина на 10 век, но со истражувањата во последните 2 години востановено е дека во неговата околина се простираат археолошки локалитети со дијапазон од протоисторијата, се до модерното време.

Археолошките ископувања во 2008 имаат за цел да ја истражат внатрешноста на ѕидините каде се откриени структури од разни објекти. Сите заинтересирани повеќе информации можат да добијат тука.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име