Home Археологија Селски туризам – реплика

Селски туризам – реплика

1,850 views
0

 

Во контекст на постот на Волан за Селскиот туризам, чије пишување за иницијатива ја имаше сторијата за Тефик Тефикоски кој во родното с. Јанче вложил околу 300.000 евра, за развој на селскиот туризам, би додала “И ова е некој почеток. Секоја чест на човеков.” Во светот одамна постои овој вид на туризам. За разлика од нас, во одредени делови на земјата го имаат развиено Бугарите, додека соседите Срби имаат одличен Сајт за селски туризам, во кој доста вложуваат. Oфицијално, она кое што се вложува околу Развојот на општините преку културните ресурси во Македонија, се наоѓа во рамките на проектот Живо наследство.Во контекст на афирмација, едукација и образовен карактер (па макар и на хартија), токму вчера напишав еден пост за тоа дека списанието National Geographic на Балканот, за жал не се печати само на македонски јазик.

Ако просурфате по нетов, ќе најдете голем број на луѓе кои изјавиле дека имаат желба да развијат или да реализираат селски туризам. Очигледно е дека навистина не можеме самите да се ставиме на мапата од светот, и да се справиме (пред се финансиски) со културното наследство, кое овака гледано, пред очите ни изумира, и повеќе изгледа како терет, отколку како придобивка за оваа држава.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here