Дома Археологија Шове – на денешен ден пред…

Шове – на денешен ден пред…

2,660 views
2

Каснам за цел еден ден, но никогаш не е доцна да се означи 18 Јануари 1995 година. Тоа е датумот кога папата Јован Павле II ја почна својата посета на Австралија, но и датум кога во Париз и официјално беше прогласена уште една величествена пештера во Јужна Франција, како сведок на праисториската уметност. Пештерата Шове (Chauvet) откриена на 18 Декември 1994 година заедно со уште три други пештери Ласко (Lascaux), Алтамира (Altamira) и Коске (Cosquer) е веројатно еден од најзначајните археолошки локалитети декорирани со палеолитска уметност.

Повеќето од цртежите датираат околу 32-30 000 год. п.н.е. (период на културата Орињасиен – Aurignacian)

Дополнувања:

* Сајтот на Шове кој содржи интерактивна мапа, направен од Министерството за култура на Франција.
* За повеќе слики клик тука

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име