Дома Политика Папата Бенедикт беше во Константинопол, не во Истанбул

Папата Бенедикт беше во Константинопол, не во Истанбул

1,929 views
2
Не сум политички ориентирана, ниту пак овој настан го сметам за акт со политички амбиции. Иако не треба да се отфрлат и таквите инсинуации. Но сепак сакам во мојот дневник да остане забележан настанот a propos посетата на папата Бенедикт во Истанбул (не во Константинопол). Со причините за неговата визита може да се шпекулира, но мора да се нагласи фактот дека по Седмиот Вселенски собор, ова е првиот Папа кој воопшто отишол во Истанбул, што е сам по себе чин за пофалба.
Затоа во оваа пригода ја постирам песната Istanbul (Not Constantinople) од They Might Be Giants, која ми беше омилена во тинејџерството. Малку да се расположиме де, имам чувство дека блогот ми е пресериозен.
Istanbul was Constantinople
Now it’s Istanbul, not Constantinople
Been a long time gone, Constantinople
Now it’s Turkish delight on a moonlit nightза остатокот од текстот линк тука

2 КОМЕНТАРИ

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име