Дома Археологија Пронајдена Ноевата арка!?

Пронајдена Ноевата арка!?

1,178 views
0

 

Веќе долго време се врти веста за пронаоѓањето на Ноевата арка во високите планински подрачја на Иран. Се работи за тоа дека е пронајдена карпеста формација која има облик на брод, и според

истражувачите во себе содржи силифицирани дрвенести делови ипредставува остаток на Ноевата арка. За оние кои се помалку упатени, силификација кај дрвото е процес кога дрвенестите остатоци кои веќе се прекриени со седименти, се подложни на проточна вода која ги раствора нивните органските супстанции притоа заменувајќи ги со минерали.

Според истражувачите-геолози од University College London, се работи за седиментни карпи кои самите го завземале тој облик, бидејќи таква е геолошката конституција на Иран која овозможува нивно создавање.

Ноевата арка до сега се поврзуваше со доста топоними, од кои најспоменуван е оној на планината Арарат (Турција). Е сега под знак прашање е според некои луѓе дали Ноевата арка воопшто може да се смести под наука, па таа научно да се истражува, но тоа го прави т.н. Библиска археологија која се труди имињата, местата и настаните од Заветите да ги докаже на терен, а не христијанските археолози (малку чуден термин од страна на некои новинари).

, , , , , , , , , , , , , , .

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име