web analytics
За менеВасилка Димитровска
магистер по археологија
Скопје, Македонија
e-mail: info@arheo.com.mk

Текстовите на сајтот не се лекторирани

ЧПП
Прирачник за коментирање

Пребарувај по сајтот
My pages and blogs
Blog in english
Архео-креатива

Verba volant scripta manent

Video|Channels|Community
Категории
Архива

PostHeaderIcon Проекти: Lions, Warriors and Graffiti Artists: Counter-Culture in Times of Revived Antiquity

На 18.05.2012 година краткиот документарец насловен ”Lions, Warriors and Graffiti Artists: Counter-Culture in Times of Revived Antiquity”, имаше чест да ја отвори големата светска археолошка конференција Buffalo TAG 2012. Овој документарец заедно со Илина Јакимовска од Институтот за етнологија и антропологија при УКИМ го направивме со многу голема љубов да документираме дел од графитите кои изчезнале или изчезнуваат пред новите урбани концепти кои се спроведуваат во нашата држава, пред се’ во Скопје. Проектот нема политичка димензија, ниту пак ние со Илина имавме намера тој да добие било каква политичка конотација. Овој мал проект за графитите во Македонија го завршивме со скромни финансии, а целта ни беше без било каква цензура или монтирање на изјави, да се слушне гласот и мислењто на графити уметниците кои го обликувале или се уште го обликуваат визуелниот дел од онаа субкултура која е казнива според законот на РМ, а сепак искористена (не злоупотребена) од истата таа гарнитура. Голема благодарност до сите графити уметници кои офлајн и онлајн помогнаа да го склопиме сето ова. Многу фала на Мики за монтажата :)

6 Responses to “Проекти: Lions, Warriors and Graffiti Artists: Counter-Culture in Times of Revived Antiquity”

Leave a Reply

За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Текстовите на сајтот не се лекторирани. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање на интернет.

Василка Димитровска магистер по археологија

UNESCO Club HAEMUS
SCUPINI ROMANI
HAEMUS E-ShopМоја книга за Руг Баир
Visits
View My Stats