Дома Антропологија Современи артефакти

Современи артефакти

2,924 views
3

Секој предмет кој е man made, претставува артефакт независно од неговата намена. Дали мораат сите артефакти да бидат историски сведоци на нешто? Не мораат, ама ако доаѓаат (посебно) од земјите на Југоисточна Европа по распадот на социјализмот, тогаш сведочат за нивната класификација во групата на општества со геометриски прогресивна неповолна економска состојба и наплив од кинеска роба. Еве три такви современи истовремени артефакти.

Место: Археолошки локалитет Винча
Време: Август 2006
Модели: Колегите археолози

Клучни зборови: , , .

3 КОМЕНТАРИ

  1. Дејгиди Шеп, немој така. Па ова спаѓа во најсовремени приоди во археологијата. Релативна датација по пат на компарација на роба со непознато потекло. 🙂

Leave a Reply to Археоблог

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име