Дома Археологија Судан: Земја на Пирамидите

Судан: Земја на Пирамидите

2,227 views
0
Од денешна гледна точка со помош на глобалното достапно знаење, би можеле да кажеме дака пирамиди постојат скоро насекаде во светов, просторно и временски опфаќајќи огромен дијапазон на цивилизации.

Пирамида воЕгипет Пирамида во

Јужна Америка
Пирамида во
САД

Пирамидите во Босна!!!

Меѓутоа, дали ви е познат фактот дека најмногу пирамиди по метар квадратен нема Египет…туку Нубија, које е денеска дел од Судан. Тоа што Египетските пирамиди влегле во Светските чуда на Стариот век би рекла дека е повеќе работа на ограничениот светоглед на старите народи, кои практично го забележале само она што го виделе. Т.е. онаму до кај што виделе. Што ќе се сложите дека е малку чудно, со оглед на локацијата на Судан.

За овие романтични археолошки локалитети и полињата од Пирамиди, повеќе ќе ви раскаже Krzysztof Grzymski, археолог во Одделот за Египтологија на Royal Ontario Museum во Торонто.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име