Home Антропологија Годишна награда за најдоброто во културното наследство

Годишна награда за најдоброто во културното наследство

1,298 views
0

The Best in Heritage е меѓународно истражување низ музеите и проектите за културно наследство и конзервација, кои во текот на една измината година на било кој начин за својата активност биле наградени на регионално или глобално ниво. Ова истражување беше иницирано во 2003 година од страна на European Heritage Association од Загреб, а главниот настан се одржува секоја година во Дубровник, на крајот на септември. Целта на оваа годишна конференција е да се даде главна награда на проектот кој во претходната година од професионален аспект најмногу го засегнал вниманието на медиумите и понудил размена на професионални искуства, контакти и информации од областа на културното наследство. Од 2009 година оваа конференција се организира во партнерство со Европа Ностра, а подолу се некои од проектите кои веројатно ќе ве заинтересираат со своите тематики.

Kонтроверзниот музеј за контрацепција и абортуси – добитник на Kenneth Hudson Award 2010

NUKU Museum of Puppet Arts (Tallinn, Estonia) – награден за Marketer of the Year 2010

Museum of Portimăo (Portimăo, Portugal) – добитник на Council of Europe Museum Prize 2010

The Workshops Rail Museum (North Ipswich, Australia) – награди на Australian Tourism Award 2010 и Queensland Tourism Award 2010

Tarbat Discovery Programme (Ross-shire, Scotland) – добитник на The British Archeology Award 2010

Museum aan de Stroom (Antwerp, Belgium) – помеѓу најновите промовирани проекти

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here