Home Археологија За Дионис, главата и она што го (не)имаме

За Дионис, главата и она што го (не)имаме

1,029 views
0
Дионис или подоцна Бахус во грчко-римската митологија, бил бог на виното и театарот и последен од сите богови го фатил возот накај Олимп. Бидејќи бил едно ептен згодно божество кое во антиката го измислиле како изговор за опивање, следствено на тоа во негова чест се организирале прослави пропратени со оргии, т.н. баханалии.

Ова е инаку репринт на дел од еден мој постар текст, а кај Кибицерот можете да прочитате повеќе за Култот на Дионис.

Како дополнение, а во прилог на оваа тема ја препорачувам колумната – Човекот Што стана бог, богот што го донесе животот .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here