Home Археологија Некоја чудна клима

Некоја чудна клима

1,276 views
1

Можеби ќе звучи малку необично, но во 535 год. н.е. се случила една драматична климатска промена. За овој феномен на нашата територија (а во рамките на византиската Империја) пишува Прокопиус, додека некои анонмни истовремени извори го забележале следното:

* ниска температура, дури и снег во сред лето
* темни облаци, и само малку светлина преку ден
* пријавени појави на затемнување сред бел ден
* поплави во региони кои претходно биле суви
* сушење на житариците

Колку и да ви изгледаат бизарни овие настани, сепак овој период поглобално е запаметен и по:

* почетокот на Dark Ages
* издигнувањето на исламот како религија
* Падот на Теотихуан (Teotihuacan)
* Крајот на Римската Империја (почетокот на Византија)
* и многу други настани

Дали климатската катаклизмата која се случила во 535 година, на некој начин ја променила светската историја?

1 COMMENT

  1. Дали пеперутката на падините на планината Фиџи, мафнувајќи со крилата, предизвика ураган во Мајами?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here