web analytics
Инфо
За мене
Vasilka Dimitrovska
Skopje, Macedonia
M.Sci. in archaeology
& professional tourist guide

e-mail: info@arheo.com.mk

Препорачливо е сајтот да се гледа со Mozilla Firefox

Текстовите на сајтот не се лекторирани
Follow my research

Haemus Journal
My pages and blogs
Video|Channels|Community
ПосетиGlobal Voices на македонски

Global Voices на македонски
Препорачани линкови

Archive for the ‘Политика’ Category

PostHeaderIcon Како што не го давам Велигден, така не го давам ни ГТЦ

28.12.2014 – Мојот говор да го зачуваме ГТЦ

Не излегoв тука пред вас да кажувам некакви големи вистини за ГТЦ, кои веќе ги кажаа оние постручни и покомпетентни од мене. Ама ќе го кажам она што јас го чувствувам и што секој ден ми создава болка во душата.

GTC 1

Доаѓам директно од јадрото на луѓето кои се грижат за културното наследство на нашава земја, за тоа да остане како трајна придобивка за идните генерации. Секој експерт кој се занимава професионално со било која сфера од културното наследство, има прво граѓанска, а потоа и стручна одговорност да се грижи за севкупното богатство кое луѓето од минатото го оставиле зад себе. Во тоа богатство спаѓаат нематеријалните и материјалните остатоци. Архитектура е секако најмаркатниот белег на еден период, кој го обележува и запечатува минатото низ своите визуелни облици.

Луѓето ме прашуваат што се поздразбира под терминот културно наследство и дали ГТЦ спаѓа во таа група? И самата ве прашувам што треба да се случи за некоја градба трајно да им остане на идните генерации? Па се разбира, услов е таа да го помине тестот на времето.Само тогаш и ние можеме да кажеме дека тој архитектонски објект станал витален орган во организмот на еден град. Зарем треба да ве убедувам вас, драги мои сограѓани дека ГТЦ веќе одамна ги исполнил овие услови? Вас на кои животот катадневно ви поминува, во него и низ него? Вас, кои вашата омилена играчка, првиот бакнеж, првиот мобилен, првиот компјутер…. сте го добиле тука од некого кој ви бил многу драг, а можеби повеќе и не е со вас???

GTC 2

Mештаните на Скопје, но и сите оние кои дошле, прошле и си заминале оттука, го доживуваат ГТЦ како јавeн простор. Како место каде сите слоеви на општеството секојдневно ја (ре)продуцираат културата. Место, кое им обезбедува видливост и учество во општествениот живот и го создава чувството на заеднички идентитет. ГТЦ како јавен простор има многу функции без кои еден град не би бил место за живеење. ГТЦ е место за интеракција, општествени средби и размена, каде може да се изразат разликите меѓу групите и заедниците. ГТЦ не е само архитектонски, туку и јавeн простор кој ги задоволува економските, социјалните, духовните и физичките потреби на луѓето.

Секој град има свои белези и оние зданија кои некогаш биле дел од нечие минато, денес се наша сегашност. На истиот начин објектите од нашата сегашност еднаш ќе станат нечие туѓо минато. Ако не заради друго, ГТЦ треба да го цениме поради почита кон претходните генерации, поради почитта кон нашитеродители и кон нивните родители. Поради почитта кон нашата историја што ја имаме. Но и поради нас самите, затоа што додека секојдневно низ него минуваме,по мал дел од нас во него оставаме.

GTC 3

Дали е ГТЦ е само ,,урбан” артефакт? Не, тоа е дел од нашиот живот. Тоа сме ние: Јас пред пред 5 години, татко ми пред 20 години, дедо ми пред 40 години. Ако го снема ОВОЈ ГТЦ ќе ги снема и вашите дедовци, вашите татковци и мајќи! Ако ги снема нив од вашите сеќавања еднашка, ќе ве снема и вас од сеќавањата на вашите синови и внуци. Моите родители и предци не се ниту од барокниот Версај, ниту од класицистичкиот Берлин. Тие се од Скопје, какво – такво, но за мене прекрасно.

Токму поради тоа, но и поради многу други мои лични и тајни приказни, јас го сакам ГТЦ онаков – каков што е во овој миг. И не би го менувала за ништо на светов!

Како што не го давам Велигден, така не го давам ни ГТЦ!

Bookmark and Share

PostHeaderIcon Kако да се прилагоди грбот на Република Македонија кон тековната историја?!

Центарот за научни истражувања и промоција на културата „ХАЕМУС“, на 18.11.2013 год. го организираше предавањето „Грбот на Република Македонија – тема за дилема“, од хералд Јован Јоновски. Настанот се одржа во Музеј на град Скопје, a поводот беше грбот на Република Македонија, кој повеќе од две децении е вистинска тема за дилема.

coat-of-arms-macedonia-lecture

Грбот на Република Македонија до сега не е ревидиран, иако биле направени обиди тоа да се стори. Со цел да даде мал прилог кон разрешување на оваа дилема за да се најде прифатливо решение за државниот грб помеѓу хералдиката и современата политика, се движеа и размислувањата на ова предавање: Дали треба да го задржиме стариот грб, или да го дизајнираме во духот на тековната историја?

Во текстот ќе го најдете вгнездено видеото од предавачот Јован Јоновски кој е македонски хералдичар, како и основач и претседател на Македонското Хералдичко здружение (МХЗ). Тој е автор или ко-автор на многу лични, семејни, државни или грбови на организации, како што се грбот на општина Радовиш, грбот на МПЦ-ОА или пак грбот на функцијата „Претседател на Република Македонија“ и многу години се занимава со темите од областа на хералдиката, вексилологијата и фалеристиката. Г-дин Јоновски е исто така креатор на грбот на ХАЕМУС, нашиот центар за научни истражувања и промоција на културата, за што тимот на ХАЕМУС му изразува голема благодарност. :)

haemus

Официјалниот грб на ХАЕМУС
изработка: Јован Јоновски, хералд 

Концепцијата на ова предавање ни го образложува историскиот тек и публикациите каде се споменува било каков грб кој со себе го носи топонимот Македонија. Бидејќи грбот на Република Македонија не е ревидиран и се уште носи делови од т.н. социјалистичка хералдика, може да се погледне развитокот, а потоа и решенијата на некои од поранешните советски републики кога тие ги ревидираат своите грбови по распадот на поранешна Русија. Во вториот дел на предавањето може да се види образложувањето зошто грбот со лав на црвена позадина не може да биде официјален грб на Македонија, бидејќи сме ја испуштиле шансата до 1998 год. кога Бугарија официјално го прогласува за свој државен грб и го заштитува со интелектуална сопственост на светско ниво. Во последниот дел, хералдот Јоновски ни предлага како би требало да се реши оваа ситуација со креирањето на новиот грб на Македонија, кое сепак останува отворено како предизвик.

По ова предавање, се покренаа низа на прашањата. Факт е дека многу луѓе не се свесни оти хералдиката е игра на симболи од највисоко ниво и дека тоа не се обоени сликички на средновековни рицари, туку имаат длабоко семиотичко значење и интерпретација. Следното круцијално прашање е дали и колку луѓето од Македонија се идентификуваат со некој симбол кој би се нашол на грбот на Република Македонија? Потоа, свесни ли сме дека златен лав на црвена основа нема никогаш да биде грб на Република Македонија бидејќи нашите политичари ја испуштиле можноста тоа да го сторат до 1998 год.?

Но она коешто лично мене ме загрижи е тоа што прашањето за грбот на Република Македонија стои како нерешен проблем на една држава. Исто како и хералдичарите, се плашам дека на крајот ќе добие политичко-територијална одредница и некој трет медијатор од страна ќе ни го искреира, бидејќи повеќе од очигледно е дека самите не успеваме во тоа. Да не заборавиме: грбот на една држава (покрај знамето и химната) е еден од трите основни државни симболи што го одразуваат нејзиниот суверенитет и идентитет. А ние и после 22 години се прашуваме зошто другите не не’ признаваат како нација!?

Предавањата на ХАЕМУС се од јавен карактер и концептуално се поклопуваат со целите на УНЕСКО за Отворени образовни ресурси, па овој настан доби логистичка поддршка и од Алијанса за ООР во Република Македонија. Тоа е група составена од поединци, организации и институции кои функционираат како неформална мрежа со заедничка цел – подигање на свеста и капацитетот на академската и научната јавност за создавање и користење на ООР во Република Македонија. Впрочем сите предавања кои ги организира ХАЕМУС се од академски граѓани кои ги прават тие да се интерактивни, настаните аудио-визуелно се снимаат и потоа се достапни на интернет за секој заинтересиран.

Bookmark and Share
За сајтот

Добредојдовте на мојот сајт. Доколку ви се допаѓаат текстовите и сакате да ме следите кликнете на RSS фидот. Сајтот е заштитен со Законот за авторски и сродни права на Република Македонија.

Почитувајте ја лиценцата на Криејтив Комонс пред да позајмите без прашање.

Василка Димитровска магистер по археологија

HAEMUS E-ShopПребарувај по сајтот
Моја книга за Руг Баир
Категории
Архива
Следи ме на Twitter