ПОСЛЕДНИ НАПИСИ

Сертифицираните културни рути од Советот на Европа во Македонија

На 9 декември 2021 година во организација на Советот на Европа, се оддржа првата академска работилница за културни рути во Европа, на којашто бев лично поканета. Поканата дојде како резултат на моето неколку годишно учество како консултант на проектот Triple P Tourism, создаден од RCC (Regional Cooperation Council) и наменет за  креирање на културни политики како и итинерари за...

Зошто е ајварот културно наследство, а не се и другите традиционални македонски јадења

Заврши сезоната на правење и почна сезоната на јадење ајвар. Знаме дека секоја мајка, баба, тетка, стрина, комшивка, па дури и секое семејство има свој рецепт за правење на зимница, но дали знаете дека традиција и култура на правење ајвар во Република Македонија е заштитена со закон како културно наследство? Со други зборови, кога јадете ајвар, јадете всушност културно...

Интерпретација на наследството или Како се прави либација со смокви на Тумба Маџари

На локалитетот Тумба Маџари расте една смоква. И тоа не расте било каде, туку расте токму во центарот на овој археолошки локалитет од неолитскот период кој е воедно и музеј под отворено небо. Во септември, еден убав сончев есенски ден, со тимот на ХАЕМУС организиравме интерпретациска тура во неолитското село Тумба Маџари. Оваа екскурзија се релизираше во рамките на манифестацијата...