web analytics

По повод бандитското однесување на италијанските навивачи

Што има тоа врска дека Италијаните се во ЕУ кога не им треба шенген виза за да убијат полицаец и...

Како е да си турист во сопствениот град

На моите бесплатни тури, особено оние кои ги правам низ Отоманските споменици на Скопје, доаѓаат многу луѓе, но и претставници на многу медиуми. Еве...

Археологија – блиску сме да го достигнеме дното

На изминатиот симпозиум на ЕАА (за кој не напиша ниту еден медиум), при отварањето имавме прилика да видиме листа на...

Црно-бели фотографии од Старата скопска чаршија од 1915 година

Во овие чудни пандемични времиња, ми недостасува џагорот во Старата скопска чаршија, мирисите на зачините, гордоста на спомениците, воодушевените лица на туристите ... но...

Панел дискусија: Заедничкото културно наследство – фактор за меѓукултурен дијалог на Балканот

На 22.12.2020 како директор на ХАЕМУС, зедов учество во дебатата на Регионалниот форум „Сеќавање и меѓукултурен дијалог“ кој како онлајн настан беше организиран од ALDA – European...

Културното наследство има потреба од дигитална визуелизација – интервју

Денес славам почеток на 14та година откако мојот сајт Археоблог е хостиран на MKhost - бр. #1 хостинг провајдер и регистрар на домени во...

Препорачана блог прошетка

Добро бе Вуна, јас знам дека си Влав. Aма да...

По трагите на ,,Изгубениот град – Iustiniana Prima ” ?

Локалитет ,,Градиште” – Таор По трагите на ,,Изгубениот град - Iustiniana Prima ” ? МИТ ИЛИ СТВАРНОСТ Местоположбата на археолошкиот локалитетот ,,Градиште” – с.Таор се наоѓа на...

Старата скопска чаршија со коли е попрометна од мојот булевар

Со оглед на она што го доживувам секој ден минувајќи низ Старата скопска чаршија, мислам дека надлежно за неа не треба да биде Министерството...
[td_block_social_counter custom_title=”STAY CONNECTED” facebook=”tagdiv” twitter=”tagdivofficial” youtube=”tagdiv” open_in_new_window=”y” border_top=”no_border_top”]

FEATURED

MOST POPULAR

Нов туристички водич за градот Скопје

Пред неколку недели беше промовиран новиот двојазичен (македонско-англиски) туристички водич за градот Скопје во издание на Тримакс-картографија, а во соработка со градот Скопје. Според...

LATEST REVIEWS

Добиена првата битка во игрите без граници на војните без солзи

  Kонечно се случи најглавното убиство во блогосферата. Tекстовите на одредени блогери пишувани исклучиво он лајн, се заробија засекогаш помеѓу двете корици на една книга,...

Изложби: Римската монетарницата во Mvnicipivm Stobensivm

НУ МУЗЕЈ НА МАКЕДОНИЈА - СКОПЈЕ изложба MUNICIPIUM STOBENSIUM - римската монетарница во Стоби термин: Март - Април 2011 место: НУ Музеј на Македонија, сала 4 автор: М-р Перо...

LATEST ARTICLES

error: Content is protected !!