Дома Интернет Обука за менторство за конкурсот „Млади европски креатори на наследство“

Обука за менторство за конкурсот „Млади европски креатори на наследство“

478 views
0

[vc_cta h2=”Обука за менторство за конкурсот „Млади европски креатори на наследство“” txt_align=”center” shape=”round” color=”violet” add_button=”top” btn_title=”Пријави се тука” btn_color=”violet” btn_align=”right” btn_i_align=”right” btn_add_icon=”true” css=”.vc_custom_1669632839626{background-color: #ededed !important;}” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Fforms%2Fd%2Fe%2F1FAIpQLSdvEAp9_6WEIbdhbtWk5if_FZx5vZZ5Y8SPnouovjUYc2AfGw%2Fviewform|||”]

Сакаш ли да учествуваш во конкурсот на
„Млади европски креатори на културно наследство“ и да добиеш награда?

Сакаш ли да бидеш ментор на група деца кои ќе добијат таа награда и ќе отпатуваат во Стразбур?

[/vc_cta]

Млади европски креатори на културно наследство е конкурс за деца и млади луѓе за поттикнување на истражување и откривање на нивното наследство, како и за креативно изразување поврзано со него!

Децата се иднината на заштитата и промоцијата на наследството и сите сакаме да дознаеме како тие го разбираат културното наследство, како ги одбираат и истакнуваат своите творби, и како идните креатори на културно наследство се поврзуваат едни со други. За да го сторат тоа на младите им е потребен ментор кој ќе ги води низ процесот. По учеството во активностите и менторството, групите на млади луѓе можат да учествуваат во конкурсот преку креирање видео или визуелизација што ја прикажува нивната интерпретација и артикулација на културното наследство што е важно за нив.

Организација: ХАЕМУС
Логистичка поддршка:
Здружение на просветни работници на град Скопје
Предавач: м-р Василка Димитровска
Гостин: д-р Ирена Ружин
Датум: 07.12.2022
Време 18-19:30 часот
Место: Online на Google meet
Котизација: 900 денари
Последен рок за уплата: 05.12.2022

На овој конкурс може да учествуваат сите млади луѓе во Македонија кои се заинтересирани за природното или културното наследство што ги опкружува, поделени во групи на возраст од 6-11 години и од 11-17 години. Конкурсот е организиран од Европските денови на културното наследство, најголемото обележување на културните настани во Европа – и ќе кулминира со специјална изложба на Советот на Европа во Стразбур. Тоа е истата манифестација на која со ХАЕМУС ја добивме наградата за најдобра европска приказна во 2020 година за проектот „Денот на Баба Марта“ и благодарение на финансискиот грант од Советот на Европа и Европската комисија успеавме да создадеме цела палета на креативни алатки за Обичајот Мартинки, нематеријално наследство впишано на светската репрезентативна листата на УНЕСКО чијшто правен носител за Македонија е ХАЕМУС.

[vc_cta h2=”Бараш оригинални и креативни интерпретации за да:” txt_align=”center” shape=”round” color=”violet” css=”.vc_custom_1669586576768{background-color: #ededed !important;}”]

 • Одржиш работилница или група за дискусија
 • Направиш потрага или лов на богатство
 • Организираш посети на локалитети на културно наследство
 • Поттикнеш меѓугенерациско учење

[/vc_cta][vc_text_separator title=”Што добиваш со оваа 90 минутна работилница” i_color=”green” color=”green” style=”dashed” border_width=”5″ add_icon=”true”]

Со оваа работилница добиваш информации, инструкции и примери од областа на интерпретација на наследството коишто може практично да се применат во секојдневната работа со деца и млади, но ќе ти бидат од голема помош за конкурсот „Млади европски креатори на наследство“.

Дополнително добиваш:

 • Информации како да конципираш проект и да добиеш грант и парична награда од Советот на Европа
 • Материјали и брошури во твоето е-сандаче кои ќе ти послужат како инспирација
 • Вмрежување со професионалци од областа на едукацијата и педагогијата
 • Размена на искуства од м-р Василка Димитровска и д-р Ирена Ружин кои со години водат успешни проекти во рамките на манифестацијата „Европски денови на наследството“
[vc_cta h2=”Исто така добиваш одговори на прашањата поставени за конкурсот:” txt_align=”center” shape=”round” color=”violet” css=”.vc_custom_1669586752296{background-color: #ededed !important;}”]

 •  „Што претставува културното наследство за вас?“
 • „Што е уникатно за вашето локално наследство; што е заедничко со европските земји?“
 • „Како можеме да ги презентираме приказните за културното наследство со слики и зборови?“

[/vc_cta][vc_text_separator title=”За кого е наменета оваа работилница? ” i_color=”green” color=”green” style=”dashed” border_width=”5″ add_icon=”true”]

Работилницата е наменета за сите професионалци кои работат со деца и млади од 6-18 години: воспитачи, наставници, професори, педагози, едукатори, тренери, инструктори, ментори и тутори.

[vc_cta h2=”За предавачот” txt_align=”center” shape=”round” color=”violet” css=”.vc_custom_1669589307613{background-color: #ededed !important;}”][/vc_cta]

Василка Димитровска е магистер по археологија, менаџер и креативен директор на ХАЕМУС, консултант и лиценциран интерпретатор за наследство. Од 2011 таа е соработник на National Geographic Society; од 2017 благодарејќи на мултинационалната апликација, станува правен носител на Обичајот Мартинки во УНЕСКО. Нејзиното портфолио е богато со организации на големи научни конференции, изложби, настани, како и консултации, обуки и тренинзи наменети за менаџмент и промоција на културното наследство на Македонија и Балканот. Во својата професионална кариера работела на многу проекти и раководела тимови и програми, а како консултант за наследство соработува со индивидуалци, институции и компании од различни индустрии кои ја допираат оваа тематика. Исто така има огромно искуство во образованието, младинските служби, работата со локалните заедници и работењето со групи млади луѓе.

Во рамките на својата организација ХАЕМУС, Димитровска е креатор на неколку програми кои остваат длабока трага кај многу генерации: „Денот на Баба Марта“, програма за негување, едукација и промоција на Обичајот Мартинки впишан во Репрезентативната листа на УНЕСКО како светско нематеријално културно наследство; „Scupini Romani“ – програма наменета за едукација и промоција на античката римска култура и наследство и „Млад истражувач“ – едукативна програма со педагошки карактер која има своја сопствена издавачка едиција. Сите три програми се создадени како преплет од интерпретацијата на наследството и креативните индустрии и покрај едукативниот и педагошки карактер, претставуваат и примери за самоодржливи програми кои придонесуваат за социо-економскиот развој на локалната заедница.

[vc_cta h2=”За гостите” txt_align=”center” shape=”round” color=”violet” css=”.vc_custom_1669638882170{background-color: #ededed !important;}”][/vc_cta]

Д-р Ирена Ружин работи во Националната установа Завод и Музеј Битола, Македонија, повеќе од 27 години. Таа е член на повеќе меѓународни професионални здруженија и одбори, советник во неколку институции. Професионално работи во областа на музејски маркетинг и едукација за културно наследство со студенти, возрасни, ранливи групи, а веќе неколку години и со лицата со различен тип на попреченост. Вклучена е во управување со меѓународни и национални проекти, поврзани со културен туризам и стратегии за одржлив развој на туризмот.

Нејзиното знаење, стекнато на многу меѓународни обуки, меѓународни специјализации и студиски посети, меѓународни конференции и симпозиуми, континуирано го споделува со нејзините колеги од Балканот, здруженија на граѓани, училишта и особено во својата матична музејска институција. Таа е член на Управниот одбор на Балканската музејска мрежа и претставник од Македонија во Балканската група за пристапност на музеите.

[vc_cta h2=”” txt_align=”center” shape=”round” color=”violet” add_button=”right” btn_title=”ПРИЈАВИ СЕ ТУКА” btn_size=”lg” btn_i_align=”right” btn_i_icon_fontawesome=”fa fa-envelope-open-o” add_icon=”right” i_type=”openiconic” i_color=”violet” i_background_style=”rounded-less” i_size=”xl” btn_add_icon=”true” i_on_border=”true” css=”.vc_custom_1669640924843{background-color: #ededed !important;}” btn_link=”url:https%3A%2F%2Fdocs.google.com%2Fforms%2Fd%2Fe%2F1FAIpQLSdvEAp9_6WEIbdhbtWk5if_FZx5vZZ5Y8SPnouovjUYc2AfGw%2Fviewform|||”][/vc_cta]

Дополнителни информации за „Конкурсот за Mлад европски креатор“ можеш да најдеш и во нашата видео порака.

Дококу ти се потребни повеќе информации, контактирај ме на info@arheo.com.mk

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име