Дома Антропологија Публикуван HAEMUS journal Vol.2 (2013)

Публикуван HAEMUS journal Vol.2 (2013)

3,309 views
0

Од печат излезе вториот број на ‘ХАЕМУС‘, академски електронски часопис посветен на историјата и археологијата на Балканскиот Полуостров, кој исто така, опфаќа широк спектар на поврзани интердисциплинарни проучувања. Бројот за 2013 година поместува актуелни теми и дилеми од областа на археологијата, зооархеологијата, историјата, минералогијата, религијата, уметноста, менаџментот на културното наследство и издавачката дејност.

Haemus Journal Vol.2 (2013)
Haemus Journal Vol.2 (2013)

Целта на ова списание базирано на принципот на отворените образовни ресурси и лиценците на Криејтив Комонс е да се соберат и на едно место да бидат објавени најновите достигнувања во областа на балканската историја и археологија, како во однос на методологијата, така и од аспект на содржината. Содржината на часописот се темели на чисто академски истражувања, а зад издавањето на оваа публикација стои редакција составена од истражувачи од најпрестижните институции во светот.

 
Front Matter
1-8

Vasilka DIMITROVSKA
A Prefatory Note
9-10

Articles:
Ruslan I. KOSTOV
Nephrite-yielding Prehistoric Cultures and Nephrite Occurrences in Europe: Archaeomineralogical Review
11-30

Selena VITEZOVIĆ
Retouching Tools from Osseous Raw Materials in the Starčevo Culture
31-42

Jean CANTUEL
Faunal Remains from Pigi Athinas, a Late Neolithic Settlement in Aegean (Thessaly, Greece)
43-51

Nathalie DEL SOCORRO
Miniature Objects from the Archaic Tombs of Macedonia
53-60

Jordan ILIEV
Oracles of Dionysos in Ancient Thrace
61-70

Dragan ZAJKOVSKI
The Participation of the Bishops from the Macedonian Provinces at the Fifth Ecumenical Council
71-76

Sarah INGLIS
Origins of the Albanian National Awakening
77-87

Damjan DONEV
Campus Argestaeus: The Chronology, Extent and Organization of Settlement in the Survey Area
89-111

Discussion:
Jovica GROZDANOVSKI
Through the Dead-ends of the Legends About Krk-kardaš and Beyond
113-133

Dejan METODIJESKI, Slavčo KOVILOSKI
Comparative Approach to International Tourism in the 19th Century: the Case of Macedonia
135-144

Radomir IVANOVIĆ
The First Archaeological Park in Macedonia “Arheo Park Brazda”
145-151

Book review:
Selena VITEZOVIĆ
Prehistoric Bone Industries in Southeast Europe
153-155

Часописот Хаемус е публикација на ‘ХАЕМУС‘ – Центарот за научно истражување и промоција на културата, со седиште во Скопје.Часописот може да се превземе преку директен линк на официјалната веб страна.

Линк: http://haemus.mk/haemus- journal-vol-2-2013/

Haemus-Journal-Vol-2-2013-cover-back

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име