Дома Археологија Предавања – Египет – каде што се’ започнува

Предавања – Египет – каде што се’ започнува

2,605 views
0

Институтот за историја на уметноста и археологија ги кани сите заинтересирани на серија предавања презентирани од истакнатиот египтолог, д-р Рамадан Б. Хусеин од Каиро.

Д-р Хусеин е главен оперативен директор во Министерството за Антиквитети во Каиро, како и координатор и директор на неколку национални програми за документација и дигитализација на артефакти. Дипломирал на Каирскиот Универзитет, а магистрирал и докторирал на Универзитетот Браун, САД. Учесник е и раководител на повеќе интернационални теренски истражувања во Египет, како и автор на низа публикации. Ангажиран како предавач на Универзитетот Браун, САД и AMIDEAST, Египет.

ПРОГРАМА:

Вторник, 29.03.2011

14.30 – 18.00 Стариот Египет: Културен Преглед
(Ancient Egypt: A Cultural Overview)

Четврток, 31.03.2011

09.00 – 11.30 Цивилизација без градови? Урбанизмот во стар Египет
(A Civilization without Cities? Urbanism in Ancient Egypt)

Петок, 01.04.2011

12.00 – 15.00 Мит-о-творење и создавање на ритуален простор:
примерот на Тебанските светилишта
(Myth-making and the Creation of Ritual Landscape: The Case of the
Theban Sanctuaries)

Настанот има своја страница на фејсбук, каде може да се добијат повеќе информации.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име