Дома Археологија AARG meeting vs. Google Earth Historical Imagery

AARG meeting vs. Google Earth Historical Imagery

2,513 views
2

Пред некој ден на својот официјален блог Google извести за уште еден голем проект кој ја вклучи аероархеологијата. Со проектот Historical Imagery кој е апдејтуван и достапен на новиот Google Earth 5.0, можете да го видите вашиот регион или град како изгледал кога сте биле дете или пак да споредувате некои други познати места како се менувале со текот на децениите.

[youtube]FOR0fPTx-os[/youtube]

Many of us have heard stories, read books and watched films which show the many impacts of WWII across the world. Today we’re giving you another way to understand this period in time – by exploring a new set of historical aerial images, taken over European cities during World War II, via the historical imagery feature in Google Earth. They can now be compared directly to images from the present day.

The historical imagery feature gives people a unique perspective on the events of the past using today’s latest mapping technology. We hope that this World War II imagery will enable all of us to understand our shared history in a new way and to learn more about the impact of the war on the development of our cities.

from WWII historical imagery in Google Earth

Не помина многу време откако Google ја објавија својата алатка, AARG (Aerial Archaeology Research Group) исто така на својот сајт го објавија букирањето за својата следна конференција. Сите кои се заинтересирани за аероархеологијата како наука, упатствата за претстојната конференција Букурешт 2010 можат да ги пронајдат на официјалниот сајт на AARG . Малку повеќе доцниме со научните методологии, а посебно со технологијата. Ако самите не почнеме да ги употребуваме современите технолошките достигнувања, верувајте во најскоро време, тие ќе не ”пронајдат” нас. Без да не прашаат. 😉

Линк: AARG MEETING BUCHAREST 2010

2 КОМЕНТАРИ

  1. […] Maps, а доста често пишувам за нивните доусовршувања и надградување на функциите кои веќе ги имаат. Пред некој ден обидувајќи се да […]

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име