Дома Блогосфера Како и зошто до сопствена платформа, хостинг и сајт

Како и зошто до сопствена платформа, хостинг и сајт

2,205 views
0

Ова е мој гостувачки текст на официјалниот блог на компанијата МКХОСТ каде ја хостирам својата wordpress платформа на која паралелно имам неколку сајтови (1, 2, 3, 4).

Во текстот ги пренесувам моите лични искуства и премрежја низ кои поминав на интернет се додека не почнав да пишувам на сопствена платформа, домен и хостинг. Од моите почетоци на блогирањето кои се поклопуваат со почетоците на платформата за блогирање на он.нет позната како блогерај па се до сопствена платформа, хостинг и сајт.

Со оглед на тоа што последните неколку години блогирам сама на независен домен и сопствена wordpress платформа, имам огромно искуство како да се справам со сите проблеми кои наидуваат. Предностите да се биде на сопствена платформа и сопствен хостинг се огромни. Имате онолкав простор и месечен сообраќај колку што ќе си закупите и единствена цензура е автоцензурата, a wordpress платформата нуди една раскошна палета од опции по желба на корисникот.

На интернет постои правило – се додека лично не поседувате сопствено виртуелно место, тоа воопшто и не е ваше. Доколку сте на некоја туѓа платформа каде блогот/сајтот ви е под наем, вие сте практично кираџија и вашето интернет катче му припаѓа на некој друг. Само еден профил (account) и една орвелова бројка повеќе. И доколку нешто од вашиот профил му се закани како спам на серверот на одредена платформа, тој автоматски ќе ве блокира. Затоа треба пред се да се едуцирате за Новите медиуми, за социјалните мрежи, блоговите, блог платформите, микроблогирањето итн. Што се може да сторите со нив, кои се вашите права, предности и ограничувања. Бидејќи нема веќе идина. Сегашноста им припаѓа ним.

Линк до текстот: http://ow.ly/1mP93s

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име