Дома Археологија Постои ли Европска археологија?

Постои ли Европска археологија?

1,844 views
0

Се уште е на превласт теоријата за Afiican Eve дека човекот настанал во Африка, па многу подоцна дошол во Европа.

Дел од миграцијата на популациите во Неолитот се случувала од Блискиот Исток кон Запад. Понекогаш било и обратно. Тоа мешколење продолжило и во следните неколку милениума.

Римското царство се простирало во Европа, дел од Азија и дел од Африка.

Си постоеше еднашка така наречена југословенска археологија. Но еден ден некој на нашите северни соседи од Косови им рече дека културното богатство на Словенија не е веќе нивно. Сега треба да имаат свое.

Терминот “Археологијата во Европа” донекаде држи. Но постои ли “Европската археологија” како тема, субјект или како веќе милувате да го наречете проучувањето на еден континет кој е интерактивен со уште најмалку 2 други континента истовремено? Што е сумирано во овој наслов за да биде валиден термин? Или тоа е само минлива категорија во која привремено сме се нашле и ние како последица од многу работи. Како казна што сме отсекогаш таму, каде што и треба да припаѓаме!

Затоа кога некој ќе ме праша што мислам за спорот во врска со името на нашата држава, јас галатно му велам: “Таков спор воопшто не постои. “

Што е следниот чекор? Дијаспора на европската археологија можеби?

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име