Дома Интернет Гугл транслејт на македонски јазик

Гугл транслејт на македонски јазик

8,354 views
2

Веројатно ова е вест на денот рамна, можеби и поголема од онаа кога youtube на својот сајт го промени името на нашата држава во Македонија. На Google translate, еден од најпознатите и најупотребуваните сервиси на интернет за преведување, денеска беа додадени 10 нови јазици меѓу кои и македонскиот. Според информацијата на официјалниот сајт на google за македонскиот јазик се вели “дека има помалку од 3 милиони говорници, но и многу непријатели“.

http://googlesystem.blogspot.com/2009/08/new-languages-in-google-translate.html

New Languages in Google Translate via kwout

Преводот засега е сосема во ред, а останува заедницата да работи на подобрување на сите аномалии кои се појавуваат за да стане неговата употреба пофреквентна. And finally, thank you Google for calling me by my name!

п.с.

(via twitter) Arheoblog RT @sead93 Ниту еден МК медиум не известува за Гоогле транслејт на македонски, бреееј. Оставка на некој Тренковски била најважна вест.

2 КОМЕНТАРИ

  1. …Или еднакво важна вест како што беше признавањето од САД на нашето уставно име 🙂 А мејнстримот, па утре де, нека ја сварат веста прво, па да разберат што е тоа google translate итн.

  2. За жал мејнстрим медиумите не се научија своите интернет страници да ги направат подинамични освежувајќи ги со нови информации, со што би постигнале уште поголема читаност. Сите новинари и уредници би ги пратила на курс по блогирање, или по нашки кажано, на тренинг по микро блогирање. 🙂

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име