Дома Палеоантропологија Ново откритие во Кенија на хоминидни стап(ал)ки

Ново откритие во Кенија на хоминидни стап(ал)ки

2,721 views
1

 

 

Еден пар на древни човечки стап(ал)ки стари околу 1,5 милиони години пред некој ден беа откриени во близина на градот Илерет (Ileret), Кенија. По славните стапки од Лаетоли (кои веројатно му прпаѓале на Australopithecus afarensis), ова се најстарите отпечатоци од хоминидите кои му се припишани на родот Homo erectus. Многу личат на стапалата од модерните луѓе, а се појавуваат во два археолошки слоја одделени помеѓу себе со 5 метри на почва или хронолошки со разлика од околу 20,000 години. Досега се издиференцирани 3 различни индивудуи.

 

Мапирање и обработка на стапалките од  Илерет

Истражувањето кое е раководено од Matthew Bennett, неговите колеги од Rutgers University и National Museums of Kenya, ќе биде објавено денеска (на 27 Февруари, 2009) во списанието Science.

Предлози за читање:

Бипедализам
Стапалките од Лаетоли 
Ран Палеолит

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име