Дома Археологија С(ветот)è околу нас е археологија

С(ветот)è околу нас е археологија

1,789 views
0

 

Дека пронаоѓање на пирамиди во Египет не се исклучиво само археологија го потврдуваат и истражувањата кои во последно време открија едно танго кафе во Аргентина од крајот на 19 и почетокот на 20 век, 90 години стара белешка во Велс напишана од Канадски војник, а веројатно тука може да се вброи и намалувањето на ледниците, кои со самото топењето откриваат се што долго било заробено под нивните прекривки.

Искрено веќе ми е доста од онаа узурпирана дефиниција во скриптите на студентите по археологија дека е тоа наука која го проучува минатото кога и самите гледаме дека с(ветот)è околу нас е археологија. Иако, во последните 150 години како таа се менувала, заедно со перцепциите, се менувале и дефинициите за неа.

Инаку артефакт е се што е man made, а не само она што е пронајдено од археолозите во земјата. Тоа во својата дефиниција ги подразбира најстарите алатки на светот, но и првиот кондом и првиот мобилен телефон.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име