Дома Археологија Археолошка логика

Археолошка логика

3,198 views
1

 

Имам колеги кои не залужиле да ја носат титулата археолог. Нив ќе ги препознаете по тоа што кога ќе појдете на ископувањето што го раководат, ќе ви кажат – види кооооллкава дупка сум ископал(а).

Тука ќе парафразирам едно мислење на Емброуз Бирс за логиката. Имено:

Главна премиса: Шеесет луѓе некоја работа можат да ја завршат шеесет пати побрзо отколку еден човек.

Споредна премиса: Еден археолог може да ископа археолошка сонда за шеесет секунди; следи –

Заклучок: Шеесет археолога може да ископаат археолошка сонда за една секунда.

Оф благословен да е артиметичкиот силогизам, така цела земја ќе ја прекопаме…за неколку дена. Што дупки ќе имаме :)))

1 КОМЕНТАР

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име