Дома Археологија Кој ќе биде над вас, а кој под вас на патот кон...

Кој ќе биде над вас, а кој под вас на патот кон вечноста

1,656 views
0

 

Исто како што некрополите во дамнешните времиња се наоѓале во близина на населените места, така денеска гробиштата се наоѓаат во близина на некој град. Во големите метрополиси луѓето се раѓаат, ама нормално и умираат. Потребата од простор очајно се зголемува со геометриската прогресија на создавање т.н конгломерати од градови со повеќе милиони жители. Што мислите колку време ќе и треба на една некропола да се спои со матичниот град? Секако не повеќе од дваесеттина години.

Бидејќи обичајот со кремација или неговата понапредна верзија еколошки закоп е се уште застапен во минимален процент, повеќето од луѓето се одлучуваат (или некој одлучува во нивно име) за веќе милениумски востановената инхумација. Би одбрале ли уште сега кој сакате да ве дружи до вечноста и назад? Кој ќе биде над вас, а кој под вас на гробиштата каде во длабината од една вертикала ќе има по пет до шест ковчези. 😀

Видете како се размислува за тоа на блогот на Британика. Во текстот ќе најдете и линкови до Британскиот законодавен систем и нивните јавни гласила.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име