Дома Археологија Краток водич низ американската археологија

Краток водич низ американската археологија

2,129 views
0

Ова е е една мошне интересна статија поместена на блогот на ЕАА, со која авторот Michael Dietler (Department of Anthropology, University of Chicago) дава краток преглед на институционалната поставеност и пространството на комплексни субдомејни кои се дел од Американската археологија.

Обрнете внимание на следново:

There are at least 450 colleges and universities in the United States that offer a B.A degree in anthropology (from among about 1,400 institutions of higher education). Of those institutions, 98 universities offer PhD programs in Anthropology. The annual production of Anthropology PhDs by all these institutions has been relatively stable since the mid 1970s, with an average of about 400 per year, although the most recent figures show a total of 556 PhDs in Anthropology during the 1999-2000 academic year.

За жал ние немаме толкав извоз на ментален капацитет за археологија како САД? Па сепак, свесни ли сте вие каков потенцијал е тоа и за што се можат да го употребат!

Линк: Review Column: A short guide to American Archaeology


ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име