Дома Археологија Мистериозен комплекс на пирамиди во Перу

Мистериозен комплекс на пирамиди во Перу

1,929 views
0

Остатоци од најмалку 10 пирамиди кои потекнуваат помеѓу 200 и 300 година, се откриени вдолж Перуанскиот морски брег. Комплексот кој зафаќа површина од 2 миљи во должина и 1 миља во ширина, е изграден од малку познатата културата Vicus, една од т.н pre-Hispanic цивилизации кои цветале на територијата на Јужна Америка.

Според археолозите овој комплекс засега упатува на:

1. своевиден религиозен центар
2. гробници на високо племство

За повеќе можете да ги посетите изворите 1,2,3,4.

И порано имам пишувано дека пирамидите како архитектонски објекти не се ексклузивни само за Египет или Месопотамија, туку им биле познати на сите култури ширум светот, кои ги граделе во зависност од степенот на својот развој. Така тие и просторно и временски опфаќаат огромен дијапазон на цивилизации кои ја пополнуваат шареноликоста на светското културно наследство.

Пирамиди стари најмалку 3000 години, откриени во СИ Кина
Пирамидата во Украина
Босанците ја бараат Пирамидата, а Херцеговците древната Троја
Судан: Земја на Пирамидите
Зошто би граделе пирамида кога можеме да си ја најдеме или да си ја купиме
Пронајдени остатоци од Ацтечка пирамида


Клучни зборови: , , , , , , , , , , , , , ,

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име