Дома Антропологија Реплика на постот за северно-американските индијанци

Реплика на постот за северно-американските индијанци

1,236 views
0

Реплика на Теренските белешки

Со терминологијата Индијанци постои проблем и во археологијата. Сите праисториски култури на тлото на Северна и Јужна Aмерика фигурираат како Пре-Колумбовски или уште попознато како Paleo-Indians cultures. Но сега тоа повлекува еден друг проблем. Како напредуваат истражувањата во САД, границата на најстарите култури се повлече на некои си 15 000 BP, кои според артефактите дефинитивно не се indigenous people, а постојат неколку теории како се доселиле на тој континент. Откако Индијанската популација на САД ојакна и почнаа да им се штитат правата, тие знаат дека не се најстарите цивилизации и не им одат во прилог овие истражувања.

Така антрополошкото праисториско стебло на популациите на САД е многу штуро што ме зачудувало со години, оти таму на големо ископуваат и прават секакви анализи. Кога работев на еден колаборативен проект во Словенија ми се придружи една колешка антрополог од САД која ме изненади што докторатот си го пријавила во Шкотска. Секако изненадувањето се должеше пред се што големи и се ограничувањата во однос на истражувањата на праисториските скелети кои се нејзин топик на интерес. И така муабетејќи на оваа тема дознав дека постои дури и закон кој на Индијанците им овозможува дали ќе дадат дозвола за DNK-анализа на некој скелет кој е BP. Со цел намерно да оневозможат проток на податоци кои би ги елиминирал како настара култура и со тоа им би се намалиле бенефициите кои ги имаат.

Во секој случај сметам дека теминот Paleo-Indians е делумно погрешен. Би го оставила само она палео кое соодејствува со типологијата на камените артефакти познати и на другите континенти. И е секако тема да понатамошни дебатирања.

Претходни текстови:)
Следни текстовиДобредојдовте!
Археоошки дневник е првата веб страница во македонскиот интернет простор посветена на археологијата како наука. Сајтот во континуитет постои од 2005 со цел едукација, промоција, интерпретација и популаризација на богатото македонско културно наследство.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име