Дома WWWести Пронајдена најстарата гума за џвакање на светот

Пронајдена најстарата гума за џвакање на светот

1,552 views
0
Една шкотска (не британска) студентка по археологија на неолитски локалитет кој датира околу 3000 год. B.P. открила нешто што би можело да се опише како најстарата гума за џвакање пронајдена до сега.

Наодот кој е датиран со помош на C14 методата, сам по себе  е значаен од многу аспекти, a истражувачите на локалитетот претпоставуваат дека неолитските луѓе го употребувале антисептичниот материјал кој бил во оваа смеса и против инфекции, но и како лепак за да ги поправат своите садови.

Најважното од се е дека дури и пред 5000 години се џвакале гуми. И ден денеска како антисептичен лек, луѓето по селата употребуваат разни тревки со истата намена кои ги џвакаат. Безброј докажани примери по археолошките локалитети ширум светот се само немо сведоштво дека човекот уште многу одамна знаел како практично да ги искористи даровите на природата, во своја сврха.

Извори (1,2,3,4,5)

Овој текст беше поставен на Кајмак.от од страна на корисникот strumjan. За статијата можете да гласате тука.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Внеси го тука твоето име